اولین فروشگاه اینترنتی ارائه کالا و خدمات کشاورزی (ارسال رایگان)

جستجو   :  

گندم

بسم الله الرحمن الرحیم
گندم یکی از قدیمی ترین گیاهان کره زمین است که انسان آن را کشت و کار کرده و مورد استفاده قرار داده است . منشا اولیه گندم حوزه مدیترانه و کشور فلسطین و سوریه بوده و از این مکان ها به ایران بزرگ قدیم و ترکیه کنونی منتقل شده و سپس در قاره های دیگر منتشر شده است. گندم یکی از مهمترین محصولات زراعی ایران است و نقش مهمی در تامین درآمد و نیازهای خود مصرفی و خود عرضه ای کشاورزان و نیز مردم کشور را دارد.
جمعیت رو به رشد امروزی و مشکلات تغذیه آنها باعث شده که محصول مهمی مثل گندم به عنوان اصلی‌ترین ماده خوراکی اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.
برخلاف سایر غلات،گندم را می‌توان از طرق مختلف از جمله در تهیه نان،بیسکویت،شیرینی،پاستا،ماکارونی و... مورد مصرف قرارداد. از گندم در صنایع کاغذ سازی،چسب سازی و همچنین در تهیه پودر لباسشویی هم استفاده می‌شود. از سبوس و کاه آن نیز به عنوان خوراک دام استفاده می‌کنند.
انواع مختلف گندم برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرند،مثلاً گندم نرم بهاره یا پاییزه برای مصرف در صنایع بیسکویت سازی و کیک پزی و شیرینی سازی مناسب هستند. در حالیکه گندمهای سخت پاییزه و بهاره در نانوایی استفاده بیشتری دارند.
رسیدن به خودکفایی در مورد این محصول که در سالهای اخیر نصیب ایران شده از اهداف مهم بخش کشاورزی بوده است و بر این اساس افزایش تولید توانسته است نقش مهمی ایفا کند. اما هنوز تولید به میزان دلخواه نرسیده است. افزایش تولید نیز از راه گسترش نهادهایی چون زمین و سرمایه یا ایجاد فناوری نوین با محدودیت هایی روبه رو است و شاید بهبود کارایی فنی یا همان به دست آوردن تولید بیشتر از مجموعه ثابتی از عوامل تولید یکی از مناسبترین راهها به شمار آید.
در این میان در داخل کشور رسیدن به خودکفایی واقعی در تولید گندم از آنجا اهمیت دو چندان می یابد که به جز نان که غذای عمده انسان هاست ،فرآورده‌های زیادی از آرد گندم به دست می آید که از جمله آنها همانطور که قبلاً اشاره شد می‌توان به انواع بیسکویت،
کیک،نان روغنی،شیرینی تر،کلوچه،انواع ماکارونی و... اشاره کرد.
ضرورت خودکفایی در تولید گندم در حالی است که پیش بینی می شود جمعیت جهان تا چند سال آینده به رقم ۸ میلیارد نفر برسد و با افزایش مداوم جمعیت در در کشور ما هم نیاز به مواد غذایی روز به روز دره آل افزایش است.
در راه رسیدن به این مهم تولید محصولات کشاورزی به طور جدی نیازمند ساخت انبارها،سیلوها و توسعه صنایع فراوری و تبدیلی کشاورزی،توسعه و تجهیز شبکه های حمل و نقل،توسعه مکانیزاسیون،تنوع‌بخشی به الگوهای تولید و عرضه مطلوب غذا،آموزش و ترویج و تغذیه و مصرف صحیح در خانوارهای شهری و روستایی هستیم.
با توجه به شرایط خاص کشور ما و افزایش جمعیت،صرفاً با افزایش سطح زیر کشت نمی توانیم به خودکفایی حقیقی در این زمینه برسیم. زیرا مهمترین رکن خودکفایی،درست مصرف کردن مواد غذایی و در رأس آن جلوگیری از ضایعات و دور ریز این مواد است.
افزایش تولید گندم از طریق توسعه سطح زیر کشت به واسطه محدودیت های سایر منابع تولید معقول نیست،بلکه راه منطقی تلاش برای ارتقاء میزان عملکرد در واحد سطح است.
این درحالی است که بررسی مقایسه‌ای میزان عملکرد گندم نسبت به عملکرد تولید کشورهایی که شرایط مشابهی با کشور ما دارند،نمایانگر نازل بودن میزان تولید گندم در واحد سطح در ایران است. اگر این مقایسه در رابطه با کشورهای توسعه یافته انجام گیرد،در این صورت عمق عقب ماندگی به‌طور واضح تری نمایان می شود.
خودکفایی در تولید گندم همانند هر محصول دیگری نیازمند بهره بری درست از عوامل علمی و فناوری دارد. ارتقاء دانش و مهارت تولید کنندگان و استفاده از فناوری‌های نوین،استفاده از تجربیات موفق جهانی در تولید،عرضه و مصرف گندم و نان و انجام پژوهش های مرتبط در زمینه فراوری و مصرف گندم از جمله این عوامل هستند.
با کمک این عوامل می‌توان به مناسب‌ترین گزینه برای دست یابی به توسعه کشاورزی یعنی به دست آوردن حداکثر محصول از مجموعه ثابتی از عوامل تولید رسید،به این مفهوم که از بیشترین ظرفیت بالقوه در امر تولید از طریق بهبود کارایی فنی استفاده شود.

گردآوری: عبدالامیر صبور

منابع: ویکی پدیا (بخش فارسی)

خبرگزاری جام و جم

تاریخ درج  :  1399/8/18  
تعداد بازدید تا کنون :130

 
ارسال نظر 
نام شما :
آدرس ایمیل :
متن پیام  :

   
تصویر امنیتی
فروشگاه
0 علاقه مندی
0 محصول سبد خرید

سبد خرید

بستن (Esc)
  • سبد خرید شما خالی است

ورود

بستن (Esc)

Scroll To Top